Pandemie nahrává „šmejdům“. Naučte se bránit nevýhodným nabídkám po telefonu

Takzvaní šmejdi začínají zneužívat pandemie. Lidem, kteří jsou kvůli karanténě častěji doma, nabízejí nevýhodné služby a smlouvy. Často se jedná o nabídky údajně levnějších energií nebo o prodej roušek a dalších ochranných pomůcek. Jak se jim bránit?

Vyhlášení nouzového stavu a strachu z koronaviru začali masivně zneužívat i takzvaní šmejdi. Využívají toho, že se lidé bojí pandemie i jejích možných ekonomických dopadů. 

Jak šmejdi postupují? Jejich cílem bývají nejčastěji senioři. Těm volají a nabízejí možnost uspořit – díky údajně rekordnímu poklesu cen energií v důsledku pandemie. 

Realita? K poklesu cen energií, kterým se šmejdi zaklínají, nedošlo a pravděpodobně ani nedojde. 

„Energetičtí šmejdi jsou většinou svými šéfy systematicky školeni v oblasti obchodních a manipulativních technik. Aktuální situaci se rychle přizpůsobili. Prodejcům stačí vymámit po telefonu pouze souhlasné ano a smlouva je platná. Vyvázat se z ní pak bývá velice drahé. Na první pohled kolikrát ani není jasné, že k volajícímu hovoří zprostředkovatel, který se snaží vnutit nového dodavatele,“ varuje nejen seniory Jan Kovalský z Energie ČS. (zdroj: tisková zpráva společnosti Energie ČS)

Situace je v současné situaci o to vážnější, že v případě, kdy lidé podvodníkům podlehnou, podání odvolání proti uzavřené smlouvě (či její zrušení) vyžaduje návštěvu pošty. A tam se zejména senioři obávají nyní chodit.

Proti šmejdům na telefonu vás ochrání chytrá mobilní aplikace

V tomto bodě má ČOI jasno. Skutečně ušetřit totiž podle inspekce můžete jen tehdy, budete-li důsledně odmítat podomní a telefonické nabídky „aukcí“ a „dárků zdarma“. Místo toho raději využijte oficiální on-line porovnávač cen energií (například na stránkách Energetického regulačního úřadu) a poté konkrétního dodavatele elektřiny oslovte po vlastní ose.

A pokud se nevyžádaných obchodních nabídek po telefonu chcete zbavit jednou provždy, stáhněte si populární aplikaci českých vývojářů Můžu to zvednout? Ve verzi pro Android je zdarma, pro iOS je dostupná za pravidelný měsíční poplatek. Její síla spočívá v tom, že nevyžádané obchodní nabídky dokáže odhalit ještě předtím, než vůbec zvednete sluchátko. A okamžitě vás před nimi varuje. Nebo, budete-li chtít, je rovnou zablokuje.

Stáhnete si zdarma aplikaci pro svůj Android

(nebo ve verzi pro iOS)