Víte, kdo se dívá? Zjistěte, kdo a proč vás na internetu sleduje

Kdo vás sleduje na internetu?Vědí o každém vašem kroku a často vás znají lépe než vaše vlastní maminka. I než vy sami. Kdo jsou lidé, kteří vás sledují on-line? A proč se o vás vlastně tolik zajímají?

Nejprve to nejpodstatnější. Ne, vaše surfování na internetu není nikdy soukromé. A ne, nejsme paranoidní. Kdykoliv navštívíte webovou stránku, přihlásíte se do e-mailu, zasdílíte post na Facebooku nebo uděláte cokoliv jiného „on-line“, necháváte za sebou digitální stopu. Stopu tak výraznou, že se po ní může vydat (téměř) kdokoliv.

Říkáte si, že přece na internetu neděláte nic špatného, a nemáte se tak čeho bát? Omyl. Takhle jednoduše to totiž nefunguje.

Proč jste pro své stalkery tak důležití?

Ti, kteří pátrají po tom, co na internetu děláte, to dělají z jednoduchého důvodu: vyplatí se jim to. A ne, nejde o to, co jste dnes měli k snídani. Pro vaše ‚‚stalkery” je mnohem důležitější:

  • jaké používáte platební metody a e-mailovou adresu (aby od vás snadněji ukradli peníze)
  • kdy jste v práci nebo na dovolené (aby vám snadněji vykradli byt)
  • jaká jsou vaše osobní data (aby je mohli prodat telemarketingovým společnostem)

Ano, je to tak. Jednou z nejcennějších věcí, které (nejen) na internetu máte, jsou vaše osobní údaje. V bezpečí ale nejsou. Mohou vám je ukrást, sbírat je, analyzovat i prodávat. Dnes dokonce existují společnosti, které se na krádeže a následné přeprodávání osobních dat milionů uživatelů specializují.

–> Čtěte také: Digitální stopa vás stojí čas i peníze. Chraňte se před dotěrnými markeťáky

Kdo vás sleduje a proč?

1. Vás internetový poskytovatel

I ve chvíli, kdy používáte anonymní okno, ví váš poskytovatel o všem, co děláte. Většinou se není čeho bát, může se ale stát, že ho úřady (například vláda) v odůvodněných případech požádají o přístup k vaší webové historii.

2. (Nejen) velké společnosti

Mnoho vlastníků a provozovatelů internetových služeb, mobilních aplikací nebo internetových reklam žije z toho, že data o svých uživatelích přeprodává třetím stranám: například bankám a telemarketingovým společnostem. Pro tyto společnosti pak je velmi jednoduché přijít s „osobní nabídkou, které nejde odolat“. A není se čemu divit – díky vašim osobním datům už o vás vědí všechno, a umí na vás tak velmi přesně zacílit. Důsledek? Utratíte peníze i za to, co byste jinak nikdy nekoupili.

3. Hackeři a internetoví zločinci

Mohou vám ukrást peníze, data, bitcoiny i celou identitu. Tu pak mohou použít, aby přeposílali vaše peníze na svůj účet, nakupovali za vaše peníze nebo si na vaše jméno vzali půjčku.

4. Vláda

Tohle bohužel není sci-fi. Jak ukazují především příklady ze zahraničí, i vláda se může začít zajímat o to, co na internetu děláte. Kdykoliv si také může od velkých společností typu Google nebo Facebook vyžádat vaše osobní informace.

5. Váš zaměstnavatel

Bez komentáře 🙂

Dbejte na své soukromí na internetu

Chcete se oku internetového Velkého bratra kompletně vyhnout? Jediný způsob, jak toho dosáhnout, je odpojit internet, zahodit chytrý mobil, vzdát se svých pozemských statků a odstěhovat se na opuštěný ostrov uprostřed ničeho. I když, popravdě, zřejmě i tam vás civilizace dřív nebo později dostihne.

  • Jediné, co tak můžete udělat, je dbát na své soukromí tady a teď. Stačí dodržovat pár zásad:
  • Pokud možno, nevyplňujte on-line formuláře, které vyžadují i vaše osobní informace
  • Vždy čtěte Podmínky použití před tím, než stáhnete aplikaci nebo začnete používat webovou službu
  • Hlídejte si, co sdílíte na Facebooku a jiných sociálních sítích
  • Ochraňujte svůj počítač kvalitním antivirovým programem
  • Stáhněte si do mobilu blokátor spamu

Mimochodem, ještě něco. Ne všechny internetové služby nebo aplikace, které po vás chtějí osobní údaje, musí být podezřelé. Někdy je potřebují z dobrého důvodu (například aplikace Můžu to zvednout vyžaduje přístup k vaší historii volání a kontaktům proto, aby vás mohla chránit před telefonickým spamem – přesto tyhle informace nikdy nezneužívá).

Nejdůležitější je proto vždy vědět, jak bude webová služba nebo aplikace s vašimi osobními údaji nakládat. To jednoduše zjistíte přímo v Podmínkách použití.